Over deadlines, adrenalinekicks en thrillseeken
In de serie stresspreventie: hack je uitstelgedrag!(3)
Je moet over vier weken een ingewikkeld contract gemaakt hebben, nog tijd in overvloed dus. Je geniet van de vrijheid die je hebt en natuurlijk doe je pogingen om te beginnen. Vol goede moed maak je een planning, maar helaas… het komt er niet van….. de motivatie ontbreekt en je voelt ook geen spanning. En elke keer dat je wilt starten, lijkt er iets tussen te komen.
Dan komt de deadline in zicht…………..
Een verbazingwekkende helderheid maakt zich ineens van je meester. Je gaat als een gek aan het werk en op cafeïne werk je uren, desnoods dagen en nachten, achterelkaar gefocust door. Uiteindelijk haal je het allemaal net en dat geeft een enorme kick. Toch is het ook vermoeiend en je weet dat het anders moet, dat neem je je ook voor. Maar de volgende keer gaat het toch weer op dezelfde manier. Herkenbaar?
Een probleem in de juridische praktijk is vaak dat drukte in golfbewegingen gaat. Juist in de periodes dat de druk ontbreekt kan uitstelgedrag toeslaan. Als het niet echt hoeft, dan neemt meteen de motivatie af om iets te doen. Typerend voor de thrillseeker is dat hij de druk als het ware opzoekt door alles op het laatst te laten aankomen. Hij vindt spanning en stress lekker. Door pas op het allerlaatste moment te beginnen creëert hij een crisissituatie, die alleen bezworen kan worden door een bovenmenselijke inspanning te leveren. Het volbrengen van de taak op het allerlaatste moment geeft een kick en dat werkt verslavend; het is als het ware een prikkel die je steeds weer wil ervaren.
Het grote nadeel hiervan is dat de kwaliteit van je werk eronder kan leiden en dat je omgeving er last van heeft. Het meest typerende voorbeeld hiervan is dat je opdrachtgever weken niets van je hoort en dan ineens wordt bestookt met mailtjes, waarvan een bepaalde druk uitgaat. En ook het thuisfront heeft er onder te lijden als je ineens een paar dagen totaal afwezig bent. Daarenboven is thrillseeken slecht voor je gezondheid. Je raakt verslaafd aan spanning en stress en dat put op den duur je lichaam en geest uit.
Tips:
- Erken dat je een probleem hebt. Je bent een adrenalinejunk, verslaafd aan spanning en stress. De vraag die dan volgt is: "Wat kan ik doen om van dit gedrag af te komen?" Er zijn verschillende zaken die je kunnen helpen. Wat voor jou het beste is in jouw situatie, zal je zelf moeten ontdekken, bijvoorbeeld aan de hand van de volgende tips.
- Zie de feiten onder ogen. Werk je nu écht beter onder tijdsdruk? Wees eerlijk, want meestal is dat helemaal niet zo en heeft je functioneren er juist onder te lijden. De kwaliteit wordt er zeker niet beter van. Probeer bij wijze van experiment een taak niet onder tijdsdruk uit te voeren en vergelijk hoe je dan functioneert.
- Werk met kunstmatige deadlines. Dat betekent dat je een met jezelf afgesproken termijn voor de werkelijke deadline schuift. B.v. ‘Ik wil dit processtuk uiterlijk vrijdag a.s. gemaakt hebben, ook al heb ik formeel nog een termijn van drie weken’. Je kunt een collega vragen je hierop te controleren.
- Verdeel de opdracht in deeltaken en zet steeds een deeltaak in je planning. Dat maakt de drempel laag om toch te beginnen.
- Hou je progressie bij. Streep af wat je gedaan hebt. Dat werkt stimulerend: je ziet die grote berg aan werk kleiner worden en dat stimuleert om door te gaan.
- Maak saaie taken/activiteiten leuk. Al die saaie stukken van de gemeente, hoe kom je er doorheen? Maak het leuk. Muziekje erbij, maak er een wedstrijd van met een collega of laat je aanmoedigen op social media. En focus op je leerproces. Als je er iets van kan leren, is het altijd positief.
- Hou jezelf een motiverende beloning voor ogen in geval het je lukt om de taak/activiteit volgens planning uit te voeren. B.v. vroeger naar huis, een dag vrij nemen. Belonen helpt om nieuw gedrag aan te leren.
- Je kunt jezelf ook een straf opleggen in geval je iets hebt uitgesteld. Iets vervelends moeten doen (positief straffen): bureau opruimen, koffie halen voor al je collega’s. Of iets leuks niet meer mogen doen (negatief straffen): b.v. niet dat lekkere broodje bij de lunch.
- Zorg voor uitdagingen buiten het werk. Die adrenalinekick kan je ook elders krijgen. Ga boksen, parachutespringen, leer iets nieuws e.d. Op je werk voel je dan wellicht minder noodzaak om die ‘rand’ op te zoeken.
Lukt het je niet om deze sluipmoordenaar zelf te temmen? Overweeg dan een externe hulpbron als support. Een coach, een psycholoog of wellicht helpt het al als je met iemand spart die er inmiddels vanaf is. En het goede nieuws? Meestal wordt het met het klimmen der jaren vanzelf minder!