Zeven lifehacks om efficiënter te werken en beter te presteren


Zeven lifehacks om efficiënter te werken en beter te presteren

Lifehacks

Lifehacks zijn hulpmiddelen om je leven en werk eenvoudiger en prettiger te maken. Het leven is in deze coronatijd al moeilijk genoeg, dus alles wat kan helpen om dit aangenamer te maken is mooi meegenomen. Welke lifehacks zijn momenteel in mijn coachingspraktijk populair onder juristen? Het zijn vooral de praktische hulpmiddelen om efficiënter te werken en beter te presteren die hoog scoren. In deze bijdrage deel ik de zeven meest toegepaste lifehacks van dit moment.

De 2 minuten-regel

Een manier om tijd te winnen. De 2 minuten-regel houdt in dat je tijd kunt winnen wanneer je korte zaken direct afhandelt. Als een kleine taak of activiteit minder dan 2 minuten kost, doe je het meteen. Een afspraak per e-mail bevestigen, een brief uitprinten enz. Deze regel is onderdeel van de wereldwijd bekende Getting Things Done-methodiek (D. Allen) en vooral bij de afhandeling van je e-mails erg handig.

5-4-3-2-1- Go!

Een manier om uitstelgedrag te voorkomen, ook wel bekend als ‘de 5 minuten-regel’. Als je besluit om iets te doen wat belangrijk voor je is, dan wacht je niet af, maar tel je terug van vijf naar nul en onderneem je meteen actie. Naar een idee van Mel Robins, auteur van de bestseller ‘The 5 second rule’.

De 90/20-regel

Een manier om optimaal te presteren, ook wel bekend als ‘de work-break-flow’. 90 minuten focus, 20 minuten rust. Dit houdt in dat je in tijdsblokken van 90 minuten geconcentreerd aan een taak of activiteit werkt, gevolgd door een pauze van ongeveer 20 minuten, waardoor je op een evenwichtige manier gefocust kunt blijven. Dit is gebaseerd op het wetenschappelijk bewezen principe dat je op topniveau het beste presteert als je regelmatig pauzes houdt. Na een focus-cyclus van 90 minuten slaat het brein namelijk automatisch af. Gebaseerd op onderzoek van prestatiewetenschapper Anders Ericsson.

Eat that frog

Een effectieve techniek tegen uitstelgedrag. Deze techniek houdt in dat je jezelf op een werkdag dwingt om eerst te doen waar je een hekel aan hebt. Je eet de lelijkste kikker het eerste op. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste impact hebben en dus belangrijk zijn. Gebaseerd op de bestseller van Brian Tracy Eat That Frog: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time’.

De Wet van Parkinson

Een manier om je efficiency te verhogen. De Wet van Parkinson - genoemd naar zijn gelijknamige ontdekker - houdt in dat, als je jezelf (kunstmatige) deadlines oplegt en aan elke taak of activiteit een tijdslimiet verbindt, je efficiënter werkt. Onder tijdsdruk kun je bergen werk verzetten en neemt de efficiency toe, terwijl als je geen tijdsdruk hebt, je juist inefficiënt gaat werken. Dan ga je bijvoorbeeld nog een keer aan een stuk schaven of het ingewikkelder maken door er nog eens jurisprudentie bij te gaan zoeken, waardoor je onevenredig veel tijd verliest.

Het Vijf Minuten Wonder

Een effectieve techniek tegen uitstelgedrag. Het Vijf Minuten Wonder houdt in dat je bewust vijf minuten start met een taak of activiteit. Het werkt als volgt: je bedenkt wat je in maximaal vijf minuten kunt doen aan een bepaalde taak of activiteit, die al te lang op je to-do-lijst staat en zet een timer op vijf minuten om vervolgens precies vijf minuten gefocust aan de betreffende bezigheid te werken. De kans is groot dat je er na die vijf minuten gemakkelijk mee doorgaat. Wanneer je brein ergens aan begint heeft het namelijk de neiging om deze taak af te willen ronden (het zogeheten Zeigarnik-effect).

Accept, adapt en move on

Een effectief hulpmiddel om jezelf uit een dip te helpen tijdens de coronatijd. Pieter van den Hoogenband - chef de mission van Team NL bij de aankomende Olympische Spelen - gebruikte deze lifehack om zijn sporters over de teleurstelling heen te krijgen dat de Spelen in 2020 werden uitgesteld. Natuurlijk kun je er flink doorheen zitten, maar je moet er het beste van maken en met een positieve, gefocuste blik vooruit blijven kijken. Neem de regie stevig in eigen handen en ga heel bewust op zoek naar de juiste aanpak om goed te kunnen presteren. Hoe kan je op dit moment het beste uit jezelf halen? Welke doelen kun je jezelf stellen? Wat wordt vanaf nu je stappenplan? Tijd voor ACTIE!

Over Ons

Honig Coaching B.V.  faciliteert coaching in de ruimste zin des woords. We coachen zelf en we leren anderen coaching inzetten op de werkplek. Dat is ons speerpunt en het hart van onze expertise.

Vestigingen Honig Coaching
Locatie Utrecht (hoofdlocatie)
Ramstraat 23
3581 HC Utrecht

Locatie Nijmegen
St. Annastraat 198 G
6525 GX Nijmegen

Locatie Amsterdam
Jan Luijkenstraat 102
1071 CV Amsterdam

Overige gegevens 
Honig Coaching B.V. te Utrecht
ABN AMRO Bank
IBAN: NL81 ABNA 0539 7951 78 en
IBAN: NL38 ABNA 053 2598 261
BIC: ABNANL2A
Kvk Honig Coaching B.V.: 30148624
BTW-nummer: NL806971423B01

Doelgroepen

Honig Coaching B.V. is een gecertificeerd opleidingsdienstverlener voor juristen. Deelnemers kunnen na het afronden van een coachingsprogramma of (online) cursus/training dan wel na deelname aan een intervisiebijeenkomst bij Honig Coaching B.V. en/of bij haar bedrijfsonderdelen The Practical Lawyer Online en Lawyers2meet opleidingspunten ontvangen voor de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en andere juridische of aanverwante beroepsgroepen. 

Als expert in coaching en practical skills helpen wij jou als jurist en advocaat graag om je persoonlijk leiderschap te versterken.

Contactgegevens

Honig Coaching B.V.

Ramstraat 23 (secretariaat en correspondentieadres)
3581 HC Utrecht
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.honigcoaching.nl
E: info@honigcoaching.nl

Lawyers2meet
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.lawyers2meet.nl
E: info@lawyers2meet.nl

The Practical Lawyer Online
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.thepracticallawyeronline.nl
E: info@thepracticallawyeronline.nl