De coachtip van de week: take it, it's yours!


De coachtip van de week: take it, it's yours!

Waar zijn je collega’s en vakgenoten tegenaan gelopen? De zesdelige serie kantoorpolitiek voor beginners wordt afgesloten met een aantal tips uit mijn coachingspraktijk over dit onderwerp. De genoemde voorbeelden zijn echte casussen, maar zo algemeen omschreven dat ze niet naar personen te herleiden zijn. Dit is de derde tip in deze reeks.

Voorbeeld 1

Je hebt een slimme strategie bedacht om een ingewikkeld dossier vlot te trekken, maar tot je grote verbazing gaat je collega, waarmee je samenwerkt in dit dossier, er in een kantoorvergadering mee aan de haal. Ineens is het niet jouw, maar zijn idee. Je bent boos, maar zegt niets. Daarna word je steeds passiever in het dossier, terwijl je collega juist steeds actiever wordt. Na verloop van tijd ben je niet meer op de hoogte en heeft je collega het dossier volledig naar zich toegetrokken.

Voorbeeld 2

Je leidinggevende is onverwacht ziek geworden en vraagt jou een gesprek over te nemen met een stakeholder, een directeur van een divisie, die advies wil over een arbeidsconflict met een medewerker. Tijdens dit gesprek laat je veel oudere gesprekspartner duidelijk merken dat hij jou niet ziet zitten. Jouw analyse van de zaak wordt in twijfel getrokken en hij onderbreekt je voortdurend op botte wijze. Gedurende de loop van het gesprek ga je daardoor steeds meer aan je kennis en kunde twijfelen, kom je slechter uit je woorden en ga je zachtjes praten. Uiteindelijk bepaalt je gesprekspartner wat je hem gaat adviseren in plaats van andersom. Nadat je gefrustreerd bent afgedropen, bel je je leidinggevende om te vertellen dat je niet meer met deze persoon wilt werken.

Dominant leidend gedrag als politiek wapen

In beide voorbeelden laat de betrokken jurist zich in de hoek zetten. Hij laat de ander zijn ruimte innemen. Gedrag roept gedrag op. Als je passief en volgend gedrag vertoont, gaat de ander het van je overnemen en jou leiden. Als je daarentegen ‘in the lead’ bent en dominant leidend gedrag vertoont, ruimte inneemt, initiatief toont, de lijnen uitzet, anticipeert op wat komen gaat, maar ook assertief bent en grenzen stelt, gaat je omgeving jou vanzelf volgen. Het is één van de uitgangspunten van de Roos van Leary, een bekend communicatiemodel. Dominant leidend gedrag is een belangrijk politiek wapen. De zaak, de situatie, het podium, het is van jou, niet van een ander. Je moet je de kaas niet van het brood laten eten, maar situaties naar je hand zetten en assertief zijn, durven, ruimte innemen. Take it, it’s yours!

Hoe had dit anders gemoeten?

In het eerste voorbeeld is het zaak ervoor te zorgen dat bekend wordt dat jij de strategie hebt bedacht en niet je collega. Je kunt subtiel het woord overnemen, in de ik-vorm over jouw strategie verder praten en gewoon doen alsof je niet gehoord hebt dat je collega zichzelf eigenaar van de strategie heeft gemaakt. Je kunt je collega ook openlijk bedanken voor zijn bijdrage aan het bedenken van jouw strategie. Lukt het je niet om zo assertief te zijn, dan kun je het bedenken van de strategie altijd nog als een coöperatie tussen jullie beiden brengen en tijdens de vergadering in de we-vorm praten. Ga er in ieder geval geen ruzie over maken en ga er zeker niet over klagen bij je leidinggevende.

Beginnen is winnen!

In het tweede voorbeeld heb je in je rol van adviseur een bepaalde stelligheid en zelfverzekerdheid in houding en gedrag nodig om deze directeur van repliek te kunnen dienen. Bij dit soort personen moet je eigenlijk vanaf het begin de lakens uitdelen. Wees goed voorbereid en bepaal vooraf een duidelijk doel van het gesprek. Dat maakt het meteen puntiger. Zorg dat jij het gesprek opent en als eerste iets zegt. Je kunt de agenda doornemen en het doel van het gesprek benoemen. Dan laat je meteen zien wie er ‘in the lead’ is. Beginnen is winnen!

Dominant leidend gedrag betekent tevens dat je kunt aangeven waar je grenzen liggen. Je kunt in het gegeven voorbeeld benoemen dat je gesprekspartner jou moet laten uitpraten, maar de beste manier om onderbrekingen niet toe te laten is gewoon doorpraten.

Een aantal tips om je dominantie te versterken

1. Stel vragen waar je gesprekspartner vrij zeker het antwoord niet op weet. Hiermee plaats je jezelf in de rol van expert (Je vraagt bijvoorbeeld: 'Op welke juridische grondslag gaan we dit ontslag baseren, Jan?')

2. Verwijs veel naar externe bronnen en werp je deskundigenmacht in de strijd. B.v. 'uit onderzoek blijkt', 'de HR zegt', 'het leerstuk van de onrechtmatige daad wijst uit' enz. Dat geeft je autoriteit en bevestigt je deskundigheid.

2.Praat in korte, duidelijke zinnen en wees to the point. Vermijd daarbij twijfelwoorden als: eigenlijk, misschien, eventueel, proberen, hopelijk en verkleinwoorden als: dossiertje, zaakje, uurtje, opdrachtje enz. Wie twijfel zaait, zal twijfel oogsten! B.v. 'Misschien kunt u voor strategie x kiezen'. Of: 'U kunt het beste voor strategie x kiezen'.

3. Gebruik de drieslag: een opsomming van drie, een beïnvloedingstechniek. Hiervan is bekend dat het overtuigt. B.v. drie argumenten, drie punten, drie mogelijkheden. Grote redenaars als Obama en Clinton maken vaak gebruik van de drieslag.

4. Wees ontspannen in houding en gedrag. Zit er rustig bij, wek de indruk op je gemak te zijn en zet humor als wapen in. B.v. ‘Jan, volgens mij heb jij je roeping gemist. Jammer van die studie economie.’

5. Stemgebruik. Praat hard, met je stem in het lage bereik. Dat geeft meer autoriteit.

Ergo: dominant leidend gedrag is essentieel om serieus te worden genomen en mee te tellen. Dat is ook politiek. Take it, it’s yours!

Over Ons

Honig Coaching B.V.  faciliteert coaching in de ruimste zin des woords. We coachen zelf en we leren anderen coaching inzetten op de werkplek. Dat is ons speerpunt en het hart van onze expertise.

Vestigingen Honig Coaching
Locatie Utrecht (hoofdlocatie)
Ramstraat 23
3581 HC Utrecht

Locatie Nijmegen
St. Annastraat 198 G
6525 GX Nijmegen

Locatie Amsterdam
Jan Luijkenstraat 102
1071 CV Amsterdam

Overige gegevens 
Honig Coaching B.V. te Utrecht
ABN AMRO Bank
IBAN: NL81 ABNA 0539 7951 78 en
IBAN: NL38 ABNA 053 2598 261
BIC: ABNANL2A
Kvk Honig Coaching B.V.: 30148624
BTW-nummer: NL806971423B01

Doelgroepen

Honig Coaching B.V. is een gecertificeerd opleidingsdienstverlener voor juristen. Deelnemers kunnen na het afronden van een coachingsprogramma of (online) cursus/training dan wel na deelname aan een intervisiebijeenkomst bij Honig Coaching B.V. en/of bij haar bedrijfsonderdelen The Practical Lawyer Online en Lawyers2meet opleidingspunten ontvangen voor de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en andere juridische of aanverwante beroepsgroepen. 

Als expert in coaching en practical skills helpen wij jou als jurist en advocaat graag om je persoonlijk leiderschap te versterken.

Contactgegevens

Honig Coaching B.V.

Ramstraat 23 (secretariaat en correspondentieadres)
3581 HC Utrecht
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.honigcoaching.nl
E: info@honigcoaching.nl

Lawyers2meet
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.lawyers2meet.nl
E: info@lawyers2meet.nl

The Practical Lawyer Online
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.thepracticallawyeronline.nl
E: info@thepracticallawyeronline.nl