De coachtip van de week: de valkuil van uitblinkers


De coachtip van de week: de valkuil van uitblinkers

De valkuil van uitblinkers

De zesdelige serie kantoorpolitiek voor beginners wordt afgesloten met een aantal tips uit mijn coachingspraktijk over dit onderwerp. Dit is de tweede tip.

Je presteert bovenmatig goed, zo blijkt uit excellente beoordelingen en lovende reacties uit je omgeving. Eigenlijk ben je zelf ook best tevreden en je ziet het helemaal zitten: jouw carrière gaat als een speer, iedereen loopt met je weg en je wordt de hemel in geprezen. Daardoor blaak je van het zelfvertrouwen en zit je lekker in je vel. Op zichzelf goed nieuws.

Of toch niet?

Succesvol zijn kan een val creëren: doordat je geniet van wat je al goed kunt, krijg je onbewust de neiging te blijven doen waar je goed in bent. Logisch, want doen waar je goed in bent geeft je een goed gevoel en bevestigt je zelfvertrouwen. Maar daardoor kun je ook de neiging krijgen lui te worden met als gevolg dat je minder aandacht besteedt aan nieuwe uitdagingen en ontwikkelingspunten. Het is uiterst belangrijk je te realiseren dat je als professional constant moet blijven leren door uit je comfortzone te treden. Daar word je beter van. Doe je dat niet, dan kom je stil te staan en dreig je gepasseerd te worden door collega’s, die misschien slower zijn gestart, maar zich wel zijn blijven ontwikkelen. Zo kan het gebeuren dat een gedoodverfde kandidaat om partner of general counsel te worden het toch niet wordt, omdat hij zich te veel heeft gericht op wat hij goed kan en zich te weinig verder heeft ontwikkeld. Voorbeeld: je bent gericht op vakinhoud, omdat je daar zo goed in bent, maar tegelijkertijd ben je onzichtbaar in de organisatie, heb je je netwerk niet onderhouden en/of geen eigen praktijk opgebouwd.

Redefine your job!

Hoe goed en succesvol je op dit moment ook bent, breng elk jaar in kaart aan welke vaardigheden, gedrag en contacten je aandacht moet gaan besteden om jezelf scherp te houden en nog beter te worden en bepaal ook concreet hoe en wanneer je dat gaat doen.

Onderzoek ook je drijfveren. Waarom doe je wat je doet? Je drijfveren kunnen gedurende je loopbaan veranderen en daarmee ook je ontwikkelingspunten. Je kunt eerst bijvoorbeeld gedreven worden door succes of macht, maar in een andere levensfase ben je wellicht meer gericht op het willen helpen van mensen. Het is belangrijk om je ontwikkelingspunten in lijn te brengen met dat wat jou motiveert en voldoening geeft.

Als je in kaart hebt gebracht waaraan je meer aandacht wil gaan besteden, beïnvloedt dat ook weer je contacten. Dan heb je dus niet langer een netwerk met louter mensen die passen bij datgene waar je al in uitblonk, maar breid je je netwerk vanzelf ook verder uit en dat is essentieel. Met goede relaties verzamel je steun, vergroot je je draagvlak en zichtbaarheid. Daardoor groeien ook je kansen en mogelijkheden binnen de organisatie, maar ook daarbuiten.

Ergo: sus jezelf niet in slaap. Never!

Over Ons

Honig Coaching B.V.  faciliteert coaching in de ruimste zin des woords. We coachen zelf en we leren anderen coaching inzetten op de werkplek. Dat is ons speerpunt en het hart van onze expertise.

Vestigingen Honig Coaching
Locatie Utrecht (hoofdlocatie)
Ramstraat 23
3581 HC Utrecht

Locatie Nijmegen
St. Annastraat 198 G
6525 GX Nijmegen

Locatie Amsterdam
Jan Luijkenstraat 102
1071 CV Amsterdam

Overige gegevens 
Honig Coaching B.V. te Utrecht
ABN AMRO Bank
IBAN: NL81 ABNA 0539 7951 78 en
IBAN: NL38 ABNA 053 2598 261
BIC: ABNANL2A
Kvk Honig Coaching B.V.: 30148624
BTW-nummer: NL806971423B01

Doelgroepen

Honig Coaching B.V. is een gecertificeerd opleidingsdienstverlener voor juristen. Deelnemers kunnen na het afronden van een coachingsprogramma of (online) cursus/training dan wel na deelname aan een intervisiebijeenkomst bij Honig Coaching B.V. en/of bij haar bedrijfsonderdelen The Practical Lawyer Online en Lawyers2meet opleidingspunten ontvangen voor de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en andere juridische of aanverwante beroepsgroepen. 

Als expert in coaching en practical skills helpen wij jou als jurist en advocaat graag om je persoonlijk leiderschap te versterken.

Contactgegevens

Honig Coaching B.V.

Ramstraat 23 (secretariaat en correspondentieadres)
3581 HC Utrecht
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.honigcoaching.nl
E: info@honigcoaching.nl

Lawyers2meet
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.lawyers2meet.nl
E: info@lawyers2meet.nl

The Practical Lawyer Online
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.thepracticallawyeronline.nl
E: info@thepracticallawyeronline.nl