De coachtip van de week


De coachtip van de week

How to get over your Sunday Night dread

Het begint meestal ergens in de loop van de zondag. Een gevoel van tegenzin sluipt je lichaam en geest binnen; steken in je maag, onrust in je hoofd. Het zoekt z’n weg en verspreidt zich als een virus. Wat je ook doet, het knaagt in je achterhoofd, dat werk, het laat je niet meer los en eigenlijk ben je de rest van de dag mentaal onrustig. De piek wordt rond een uur of tien ’s avonds bereikt. Dan besef je dat het weekend echt op z’n einde loopt en dat de maandag akelig dichtbij komt. Je gedachten gaan nu langzaam over in piekeren: wat je allemaal moet doen, of je dat wel kan en of je dat wel gaat redden. Gestrest en met een knoop in je maag ga je even later onrustig de nacht in……

Wie zichzelf helemaal niet in dit beeld herkent en na een ontspannen weekend ‘s avonds eens rustig de agenda voor de volgende dag bekijkt (of misschien zelfs helemaal niet) en denkt: ‘Ik heb zin in de week, laat maar komen’, om vervolgens tevreden en ontspannen naar bed te gaan, heeft duidelijk geen last van de Sunday Night Dread, ook wel ‘Sunday blues’ of ‘Smonday’ genoemd: het gevoel dat mensen krijgen in de loop van zondag (maar soms ook op de laatste vakantiedag): minder vrolijk, een gevoel van onrust en in je hoofd sta je op stand depressie. Vooral zo houden als je hier geen last van hebt.

Volgens de Amerikaanse carrière website Monsterboard heeft zo’n 76% van de werkenden wel regelmatig last van de Sunday Night Dread. Als gevolg daarvan ben je vatbaar voor stress en begin je de week minder productief. Onschuldig is dit allerminst, want afgezien van verminderde productiviteit, kan dit soort mentale onrust slopend zijn en je uitputten. Sterker nog, voordat je het weet ga je ook daadwerkelijk werken en probeer je op die manier de onrust op te lossen.

Hoe zorg je ervoor dat je weekend niet wordt verpest door je werk? Hieronder een aantal tips:

  1. De belangrijkste vraag die je jezelf eerst moet stellen is: wat moet ik veranderen? Misschien moet je anders leren omgaan met je werk, moet je minder perfectionistisch zijn of moet je leren relativeren. Maar wellicht is dit ook niet de baan waar jij echt happy van wordt. Misschien wil jij helemaal geen advocaat of bedrijfsjurist zijn, maar iets anders doen waar je meer voldoening uit kan halen. Wees eerlijk naar jezelf.
  2. Leef niet in een facebookplaatje. Tijd om afscheid te nemen van al die perfecte plaatjes van jezelf en je omgeving, die druk op jou leggen. Wat succesvol en gelukkig zijn inhoudt bepaal je namelijk zelf. Het is jouw leven en niet van je ouders of vrienden. De beste beslissing die ik ooit heb genomen is om de maatschap te verlaten en daarmee ook dat hele plaatje van een zogenaamd succesvol leven. Hoe bevrijdend. Daarna heb ik nooit meer last gehad van een Sunday Night Dread!
  3. Dirty Work Friday. Werk vooruit en zorg ervoor dat je het werk waar je tegenop ziet al op vrijdag gedaan hebt, zodat je er in het weekend mentaal niet tegen op hoeft te hikken. Het probleem is vaak dat onze gedachten blijven hangen bij het vervelende werk wat niet af is en dat kan dan in een weekend flink aan je gaan knagen.
  4. Beperk je werkuren. Als je zondag toch moet werken, beperk dan het aantal uren en maak daar afspraken over met jezelf (en met je omgeving). Bepaal wat je gaat doen, wanneer en hoelang. B.v.´van 10.00 uur tot 12.00 uur ga ik de stukken lezen in zaak x en dan stop ik´. Werk bij voorkeur niet in de avond en bewaar de rotklussen niet tot het eind. Als je de dag negatief afsluit, blijft dat in je hoofd hangen en sta je daarmee ook weer negatief op.
  5. Kom los van je smartphone. Check je werkmail bij voorkeur niet op zondag en ban je telefoon uit de slaapkamer. Alles wat je doet herinneren aan de naderende maandag verhoogt de spanning, dus het beste is om je af te sluiten van dit soort prikkels.
  6. Bepaal vaste piekermomenten. Spreek met jezelf af wanneer je over je werk mag nadenken. B.v. van 15.00 uur tot 15.30 uur. Daarna stop je en zoek je afleiding. Helemaal opgaan in andere bezigheden werkt het beste.
  7. Schrijf op wat je nog moet doen. Merk je dat je blijft piekeren over alles wat je nog moet doen? Maak dan een lijstje met punten. Dit kan ervoor zorgen dat je meer rust in je hoofd krijgt. Probeer de drang te weerstaan om enkele van deze dingen alvast op te pakken en stiekem toch aan het werk te gaan. Dat is nog de grootste uitdaging.
  8. Plan op zondagavond leuke dingen. Ga ergens een hapje eten, naar de film, maak een wandeling enz. Bingwatchen kan ook helpen (waar Netflix al niet goed voor is). Afleiding zal je mentale status positief beïnvloeden.
  9. Als je een dag vrij neemt, neem dan de maandag vrij. Dan heb je geen Sunday blues. Het Smonday-gevoel verschuift namelijk niet door naar de dinsdag, want dinsdagen voelen toch net een klein beetje anders.

Dit is een coachtip in de serie stresspreventie.

Over Ons

Honig Coaching B.V.  faciliteert coaching in de ruimste zin des woords. We coachen zelf en we leren anderen coaching inzetten op de werkplek. Dat is ons speerpunt en het hart van onze expertise.

Vestigingen Honig Coaching
Locatie Utrecht (hoofdlocatie)
Ramstraat 23
3581 HC Utrecht

Locatie Nijmegen
St. Annastraat 198 G
6525 GX Nijmegen

Locatie Amsterdam
Jan Luijkenstraat 102
1071 CV Amsterdam

Overige gegevens 
Honig Coaching B.V. te Utrecht
ABN AMRO Bank
IBAN: NL81 ABNA 0539 7951 78 en
IBAN: NL38 ABNA 053 2598 261
BIC: ABNANL2A
Kvk Honig Coaching B.V.: 30148624
BTW-nummer: NL806971423B01

Doelgroepen

Honig Coaching B.V. is een gecertificeerd opleidingsdienstverlener voor juristen. Deelnemers kunnen na het afronden van een coachingsprogramma of (online) cursus/training dan wel na deelname aan een intervisiebijeenkomst bij Honig Coaching B.V. en/of bij haar bedrijfsonderdelen The Practical Lawyer Online en Lawyers2meet opleidingspunten ontvangen voor de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en andere juridische of aanverwante beroepsgroepen.

Contactgegevens

Honig Coaching B.V.

Ramstraat 23 (secretariaat en correspondentieadres)
3581 HC Utrecht
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.honigcoaching.nl
E: info@honigcoaching.nl

Lawyers2meet
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.lawyers2meet.nl
E: info@lawyers2meet.nl

The Practical Lawyer Online
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.thepracticallawyeronline.nl
E: info@thepracticallawyeronline.nl