De coachtip van de week


De coachtip van de week

Maak van een off-day een off-minute!

Slecht geslapen, het regent buiten en op weg naar kantoor krijg je een lekke band. In de lift grijp je tevergeefs naar je mobiel: vergeten, ook dat nog en terwijl je opgefokt naar je kamer beent, word je de weg versperd door je leidinggevende, die je meteen verwijt dat je niet hebt gereageerd op zijn berichten. Pfff… Je voelt gewoon dat het een rot dag gaat worden…

En inderdaad…. als ook je computer nog eens kuren vertoont, weet je het zeker: het wordt een off-day. De uren daarna praat je jezelf verder de put in; een opkomende hoofdpijn weerhoud je ervan om diep in een ingewikkeld dossier te duiken en moedeloos schuif je het dossier maar weer weg. Nadat je concentratie verder is afgenomen door een klagende collega die in echtscheiding ligt, blijf je uit frustratie extra lang bij de lunch hangen en na een te zware lunch met kip kerrie salade en kroketten komt er de rest van de middag nog maar weinig uit je handen; al het belangrijke werk blijft liggen, terwijl de frustraties en stress toenemen. Hoewel je voor je gevoel bijna niets hebt gedaan, ga je aan het eind van de dag toch gesloopt naar huis.

Dit voorbeeld illustreert hoe een slechte mentale stemming aan het begin van de dag, je hele dag kan verstieren en daardoor uitstelgedrag in de hand kan werken. Je mentale stemming kan dus voor een groot deel je productiviteit bepalen.

Mentaal gedragen we ons als in onze kinderjaren: het is zwart of wit, je speelt eerlijk of vals, je bent mijn vriend of mijn vijand. Daarom denken we bij tegenslag ‘het zit ook altijd tegen’ of ‘het wordt weer zo’n dag’ of ‘het is niet eerlijk’ en daardoor worden we gestrest, gefrustreerd of haken we af. In deze mentale stemming maken we ons vooral druk om dingen die we niet kunnen beïnvloeden. We lopen leeg op computerproblemen, zijn boos op ons lichaam, het weer, op collega’s enz. Een mentale stemming is echter een vrije keuze en staat los van de situatie of de gebeurtenis. Je kunt altijd je eigen mentale stemming kiezen, de verantwoordelijkheid van die keuze ligt bij jou. Bij tegenslag kun je ervoor kiezen om heel boos en gefrustreerd te raken, waardoor er helemaal niets meer uit je handen komt; je kunt diezelfde tegenslag ook als een uitdaging zien en bekijken wat je nog wél kunt doen en wél kunt beïnvloeden.

Tips:  

Maak van een off-day een off-minute. Je kunt op elk moment je mentale stemming veranderen, want die stemming dat ben jezelf. Het gaat niet om de gebeurtenissen op die dag, maar om jouw percepties over die gebeurtenissen. Probeer je gedachten zo positief mogelijk te formuleren, zodat je ook een positiever gevoel krijgt. 'Het zit niet mee vanmorgen en juist daarom ga ik er nu onder het genot van een kop koffie extra gemotiveerd tegenaan'. Maak een nieuwe start en hou je aandacht zoveel mogelijk in het hier en nu.

Pas je verwachtingen en doelen aan. Natuurlijk hebben we mindere dagen of zit het soms tegen. Blijf niet in boosheid of frustratie hangen, maar accepteer dat het soms niet zo loopt als je wilt, dat mensen zich niet zo gedragen als jij voor ogen hebt en dat de wereld nu eenmaal niet rechtvaardig is (echt niet!). Schakel terug, verwacht minder (van jezelf en van anderen) of stel je doelen bij.

Focus op wat je nog wél kunt doen. Wellicht ben je met een griep onder de leden niet helder genoeg om een strategie te bedenken in een ingewikkeld dossier, maar kun je nog wel wat routinewerk doen. Maak het jezelf makkelijk. Lukt het echt even helemaal niet om in actie te komen, accepteer dan de situatie en maak een strijdplan voor de volgende dag.We zijn nu eenmaal geen robots.

Richt je energie op wat je nog wél kunt beïnvloeden. Je kunt er niets aan doen dat je leidinggevende je een verwijt maakt, je computerproblemen hebt, dat een collega je stoort, dat je hoofdpijn hebt, maar je hebt wel invloed op de manier waarop je daarmee omgaat. Jij bepaalt hoe je reageert en wat je ermee doet. Je kunt het slechte weer negeren, het verwijt van je leidinggevende relativeren, je computerproblemen met humor tegemoet treden, tegen de hoofdpijn kun je een pil nemen en tegen je collega kun je zeggen dat je nu geen tijd hebt of dat hij het kort moet houden.

Neem me-time. Plan juist op dagen dat je het moeilijk hebt een moment voor jezelf in. Onderzoek van Iowa State University wijst uit dat het goed is om af en toe tijd voor jezelf vrij te maken en dingen te doen waar je zin in hebt en plezier aan beleeft. Dit heeft een positief effect op je gemoedstoestand en je hebt dan minder last van stemmings- wisselingen. Ook sporten heeft een positieve invloed op je mentale gesteldheid. Volgens onderzoek van Harvard University zijn we na 30 minuten joggen een stuk vrolijker dan ervoor. Maar je frustraties van je afslaan tijdens een boksles kan ook soelaas bieden.

Je mentale stemming heeft dus invloed op je productiviteit en je hebt zelf in de hand of je kiest voor een off-day dan wel een off-minute. Ongetwijfeld een substantieel verschil in declarabele tijd c.q. productieve uren.

Dit is een coachtip in de serie stresspreventie en uitstelgedrag (4)

Over Ons

Honig Coaching B.V.  faciliteert coaching in de ruimste zin des woords. We coachen zelf en we leren anderen coaching inzetten op de werkplek. Dat is ons speerpunt en het hart van onze expertise.

Vestigingen Honig Coaching
Locatie Utrecht (hoofdlocatie)
Ramstraat 23
3581 HC Utrecht

Locatie Nijmegen
St. Annastraat 198 G
6525 GX Nijmegen

Locatie Amsterdam
Jan Luijkenstraat 102
1071 CV Amsterdam

Overige gegevens 
Honig Coaching B.V. te Utrecht
ABN AMRO Bank
IBAN: NL81 ABNA 0539 7951 78 en
IBAN: NL38 ABNA 053 2598 261
BIC: ABNANL2A
Kvk Honig Coaching B.V.: 30148624
BTW-nummer: NL806971423B01

Doelgroepen

Honig Coaching B.V. is een gecertificeerd opleidingsdienstverlener voor juristen. Deelnemers kunnen na het afronden van een coachingsprogramma of (online) cursus/training dan wel na deelname aan een intervisiebijeenkomst bij Honig Coaching B.V. en/of bij haar bedrijfsonderdelen The Practical Lawyer Online en Lawyers2meet opleidingspunten ontvangen voor de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en andere juridische of aanverwante beroepsgroepen.

Contactgegevens

Honig Coaching B.V.

Ramstraat 23 (secretariaat en correspondentieadres)
3581 HC Utrecht
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.honigcoaching.nl
E: info@honigcoaching.nl

Lawyers2meet
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.lawyers2meet.nl
E: info@lawyers2meet.nl

The Practical Lawyer Online
T: +31 (0)30 25 169 16
W: www.thepracticallawyeronline.nl
E: info@thepracticallawyeronline.nl