Waarom

Achtergrond
Als advocaat vond Rüna de opleiding en begeleiding steeds minder goed aansluiten bij de praktijk. Er was naar haar mening een steeds groter wordende kloof aan het ontstaan tussen wat je als advocaat in de praktijk zou moeten kunnen en wat je daadwerkelijk kunt. Het ging naar haar mening te veel over vakinhoud en te weinig over de persoon en diens vaardigheden. In de praktijk werd ook weinig gedaan aan gerichte begeleiding. Rüna wilde dat veranderen. Dat was een vooruitziende blik, want tegenwoordig ontleen je je toegevoegde waarde als jurist in hoge mate aan je persoonlijkheid en je vaardigheden en is het heel normaal om je daarop gericht te ontwikkelen.
Heden ten dage is het betrekkelijk gewoon om met een coach aan jezelf en je vaardigheden te werken. In de jaren 90 en begin 2000 had echter nog bijna niemand van het woord 'coach' gehoord. Rüna raakte tijdens de begeleiding van haar eigen stagiaires geïnspireerd door het fenomeen coaching en besloot na een intensieve opleiding coach te worden in haar eigen vak, de advocatuur. In eerste instantie deed ze dat nog naast haar werkzaamheden als advocaat, maar later fulltime en ook voor een bredere juridische doelgroep. Haar tijd ver vooruit werd Rüna aldus de eerste beroepscoach in de advocatuur en enige tijd later werd zij als directeur van het opleidingsinstituut Honig Coaching B.V. aanbieder van coachingsprogramma's en eigentijdse vaardigheidstrainingen voor alle juristen, waarbij praktische vaardigheden op de markt werden aangeboden in de vorm van tips en tricks: destijds uniek in de markt.
Revolutionair was in die tijd dat coaching door de NOvA en vergelijkbare beroepsgroepen werd erkend als onderdeel van het reguliere opleidingssysteem. Advocaten en andere juristen konden er dus studiepunten voor krijgen. Daardoor kon coaching uitgroeien tot een erkend en toegankelijk professionaliseringsinstrument.
Coaching beschikbaar maken voor elke jurist
Wij zien coaching als een nuttig ontwikkelingsinstrument voor de moderne jurist en beschouwen dit instrument naast training in eigentijdse vaardigheden als een waardevolle aanvulling op bestaande opleidingsmogelijkheden. Wij geloven dat coaching je beter, sterker en gelukkiger kan maken. Daarom willen wij eraan bijdragen dat dit ontwikkelingsinstrument voor elke jurist toegankelijk wordt door zowel interne als externe coaching te promoten.
En we zijn al hard op weg!
Onze visie
'Experts are always made, not born'. Je bent niet van nature een expert. Je wordt een expert. Dat is onze visie. Het gaat erom dat je continu blijft leren en jezelf durft uit te dagen om steeds beter te worden. Oefenen, experimenteren, steeds weer opnieuw. Daarbij vinden wij de persoon en zijn vaardigheden belangrijker dan de inhoud. Een goed jurist 'nieuwe stijl' is T-shaped en beschikt over een breed pallet aan vaardigheden en is bereid zich daarin steeds te blijven ontwikkelen. Maar ook je zelfkennis en zelfsturend vermogen zijn belangrijk. Als je krachtig en zelfverzekerd in het leven wil staan, zul je ook zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor je gedrag en de keuzes die je maakt.
Individuele coaching, training van 'practical skills' en persoonlijk leiderschap zijn tools om jezelf als jurist te versterken. Onze programma’s leggen het accent op de ontwikkeling van deze tools en op die manier willen wij bijdragen aan de verdere professionalisering en modernisering van professionals werkzaam in een juridische werkomgeving.